Tradiční Pivovar Litovel leží uprostřed úrodné Hané a je obklopen vynikajícími surovinami. Skvělý ječmen, nejlepší chmel i pramenitá voda jsou nejlepším základem pro úžasné pivo, vařené tradičními metodami. K našim surovinám se chováme s láskou a úctou tak, abychom z nich dostali to nejlepší pro milovníky vytříbeného piva skvělé chuti a s pořádným řízem.
Z čeho se pivo Litovel vaří?
- Chmel z tršické oblasti
V minulosti se chmel na Moravě pěstoval roztroušeně, až v roce 1861 byly vysázeny souvislé chmelnice v okolí Tršic. Rychle se rozrůstaly a dnes zabírají víc než 700 hektarů půdy. A dodávají ten nejlepší chmel pro pivovar Litovel. - Slad z úrodné Hané
Úrodná pole na Hané rodí ječmen, který pak sladovníci mění na slad. - Voda z chráněné krajinné oblasti
Pivovar Litovel odebírá vodu z chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, kde jsou bohatá naleziště podzemní vody a pramení zde několik křišťálově čistých studánek.
Historie chmelu z tršické oblasti
První zmínky o pěstování chmele v Tršicích pochází již z roku 1506. V roce 1861 založil Hynek Florýk první chmelnici na pozemku za svým domem v Tršicích. Tak začalo novodobé období moravského chmelařství, které dalo název této oblasti podle obce Tršice. Chmelnice byly stále rozšiřovány, v roce 1902 se již rozkládaly na ploše 867 hektarů. Tršický chmel však prožil i krušné chvíle a několikrát hrozilo, že přestane existovat – v období první světové války, během hospodářské krize třicátých let a během okupace za druhé světové války. V roce 1950 bylo na Moravě pouhých 60 hektarů chmelnic, došlo však k jejich postupnému rozšiřování a v roce 1990 jejich plocha dosahovala 1135 hektarů. V devadesátých letech se ve světě začal projevovat přebytek chmele, proto docházelo k postupnému poklesu ploch. V současné době se pěstuje na výměře 702 hektarů.