Stejně jako k létu neodmyslitelně patří lehká ovocná piva, pojí se zima s poctivými a hutnými speciály.
Litovel, 3. února 2016 – Stejně jako k létu neodmyslitelně patří lehká ovocná piva, pojí se zima s poctivými a hutnými speciály. Pro všechny milovníky chuťově výrazných piv uvařili v Pivovaru Litovel světlý nefiltrovaný ležák Litovel Václav 12%, který bude k dostání ve vybraných regionálních restauracích od 19. ledna do 1. března 2016.
„Pro Václava je typická zlatavá barva a vzácné hořké chuťové tóny, které vznikají díky trojitému chmelení vybranými chmely s převahou žateckého poloraného červeňáku. Při jeho výrobě dodržujeme tradiční varné receptury z českého sladu, který navíc obohacujeme sladem karamelovým a bavorským,“ vysvětluje Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.
Zájemci mohou ochutnat Václava 12% v točené podobě v například v litovelských podnicích Hostinec Modrá hvězda, Hostinec U Zeleného stromu nebo v Restauraci Záložna. V Olomouci je možné vychutnat si pěnivý svatováclavský speciál třeba v Restauraci U Macků na Svatém kopečku. V těchto i dalších regionálních restauracích a hospodách bude možné zakoupit ležák Litovel Václav také ve speciální edici osmikusového multipacku až do 31. března.
Svatý Václav byl údajně jmenován patronem českých sladovníků a pivovarníků králem Karlem IV. v roce 1357. Zlatavý mok vařený na počest této tradice připravili v litovelském pivovaru poprvé v roce 2013 u příležitosti oslav Dne českého piva. Nyní je nově zařazen v Kalendáři pivních speciálů Pivovaru Litovel. Kromě něj se v první polovině roku mohou příznivci speciálů těšit na zelený ležák Litovel Patrik 11%, který bude k dostání od 14. do 31. března, a další novinky, které budou představeny v letošním roce.